Уряд закликає фермерів сіяти ті культури, які необхідні для українських споживачів.
Про це йдеться у сюжеті програми "Сніданок з 1+1".
На Київщині аграрії сіють зернові культури. Посівна, кажуть, відбувається за планом.
“Посівна відбувається вчасно. У полі працює техніка. Голодати не будемо”, - впевнений Олександр Любчич, завідділу технології посівних культур інституту землеробства.
“Наразі більше попиту на гречку, кукурудзу, сою, тому що ці культури мають внутрішній високий попит”, - зазначила Олена Костенко, заступниця директора з питань селекції інституту землеробства.
Але з гречкою виявилося не все так просто. Україна наполовину залежна від імпорту такої соціальної крупи і що гірше - від Росії. Щороку українці споживають 10 тисяч тонн гречки. Самі вирощуємо половину, решта - це крупа російського походження.
Сергій Громовий, директор Міжнародної асоціації гречки пояснює, що через експансію нашим фермерам стало не вигідно сіяти гречку.
“Сьогодні Росія фактично закрита для постачання гречки - ми почали відчувати великий дефіцит на нашому ринку, як посівного матеріалу, так і звичайної гречки. І це призведе до різкого здорожчання. Ми прогнозуємо, що вона коштуватиме на менше 80-90 гривень, в залежності від регіону”, - зазначив він.
Однак до України з Канади їде сто сорок тонн гречаного насіння. Ним можуть скористатися фермери на деокупованих територіях, які не встигли посіяти ранні культури.
Раніше стало відомо, що на час дії воєнного стану в Україні обмежено експорт гречки, жита та вівса.
Читайте також:
Кулеба пояснив, чи загрожує Росії зернове ембарго
"Глобальні негативні наслідки на продовольчу безпеку": Кулеба - про проблеми експорту збіжжя через російську агресію
Окупанти блокують українські порти: Кулеба повідомив про альтернативні маршрути постачання агропродукції на світові ринки
Джерело