При виборі хліба слід керуватись деякими критеріями, які розкриває український кулінарний експерт Євген Клопотенко на своєму сайті.

Ці критерії допоможуть визначити, який хліб корисний для споживання. Хліб не повинен містити вищий сорт борошна (краще вибирати хліб, що не містить борошна найвищого гатунку); він повинен бути цільнозерновим, випеченим на заквасці, а не дріжджах. Це сприяє кращій перетравності та збереженню корисних речовин.

Євген Клопотенко підказав українцям, як вибрати найкорисніший хліб

Євген Клопотенко підказав українцям, як вибрати найкорисніший хліб

Крім цього, дуже важливо, щоб хліб був випечений з борошна грубого помелу, щоб він містив значну кількість харчових волокон і, звичайно, щоб у ньому не було ніяких барвників та консервантів.

При виборі пшеничного хліба слід звернути увагу на наявність висівок, зародків пшениці та ендосперм, оскільки всі ці компоненти мають корисні властивості.

Житній хліб містить менше глютена та жирів, але має більшу щільність. Він мінімально впливає рівень цукру в крові порівняно з білим пшеничним хлібом і може допомогти відчувати ситість на більш тривалий час.

Гречаний хліб безглютеновий і підходить для людей з нестерпністю глютена.

Євген Клопотенко підказав українцям, як вибрати найкорисніший хліб

Вівсяний хліб є джерелом бета-глюкану, розчинної клітковини, що сприяє зниженню рівня холестерину, регулюванню рівня цукру в крові та зниженню артеріального тиску.

Лляний хліб містить багато клітковини та корисних жирів. Насіння льону є джерелом рослинних омега-3 жирних кислот та лігнанів, що знижують ризик серцевих захворювань та остеопорозу – захворювання, при якому характерне зниження кісткової маси в одиниці об'єму.

Джерело