На виноробні «KOBLEVO» триває збір врожаю. Природня цукристість в ягоді 2023 року є рекордною за останніх 5 років, тож майбутнє вино буде з високими смаковими і якісними показниками.
Ласкаве південне сонце, шепіт моря, солоний вітер з лиману та безкраї виноградники. Містечко Коблево – це дивовижний край, з особливим теруаром та неповторним кліматом, а також зі своєю історією. 4 жовтня виноробня KOBLEVO відзначає 41 рік із дня заснування. Продукція підприємства – це вина, в яких поєднується тепло південного сонця, свіжість прибережного вітру, праця виноградаря та душа винороба.
ТЕРУАР KOBLEVO WINERY
Недоторканна природа заповідника, близькість теплого Чорного моря, Тилігульського лиману і помірно-континентальний клімат створюють унікальний теруар KOBLEVO. Виноробня KOBLEVO, як і містечко в якому вона розташована, названа на честь англійця, графа Томаса Кобле, котрий висадив тут виноградники ще у 18 сторіччі.
Винзавод KOBLEVO засновано вже у 1982 році. З того часу винороби та виноградарі бачили багато змін. Саме виноробня КOBLEVO перша в Україні впровадила холодний стерильний розлив, який гарантує збереження смаку і аромату вина.
Виноградники знаходяться на пагорбах ландшафного парку в унікальній природній зоні. Угіддя розташовані в підзоні Сухого Степу - це центральна найнижча частина Причорноморської низовини з темнокаштановими ґрунтами, які містять багато глини (як і в регіонах Бордо, Напа, Рібера-дель-Дуеро), а також вапняка, що характерно для таких виноробних регіонів як Шампань та Шаблі. Визначальний вплив на розвиток винограду та якість вина спричиняють: кількість сонячних променів, що отримує виноград під час вегетації, його водопостачання та температурний баланс середовища.
Такого клімату, як на території Тилігульського лиману, немає в жодному іншому куточку нашої країни. Тут виноград отримує сонце двічі. Перше сонце з неба, друге сонце, що віддзеркалюється від води. Завдяки сонячному клімату в ягоді винограду накопичується високий рівень цукру, який при ферментації перетворюється на високий рівень спирту та має насичений щільний смак, що надає вину характерні ноти стиглих темних фруктів та ягід: слива, чорниця, ожина формують власний неповторний профіль вина. Зараз на виноградниках вирощують понад 15 сортів.
Саджанці закуповували в Італії, Сербії, Німеччині та в Україні і висаджували за європейською схемою – 3 333 кущі на гектар. Для вина KOBLEVO використовується виноград таких сортів, як: Chardonnay, Sauvignon, Aligote, Riesling, Rkatsiteli, Traminer Rose, Muscat Ottonel, Irsai Oliver, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat de Hamburg, Pinot Gris, Saperavi. Неповторний аромат, вражаючий смак та насичений аромат винам надають локальні сорти: Odessa Black, Odessa Muscat та Bastardo Magarach.
Смак вина у війну
Війна змінила усе, і ми щодня вчимося жити далі у новій реальності, приймаючи виклики та перешкоди.
«Попри військові дії виробництво продовжує працювати, вчасно виконувати роботи відповідно до агротермінів, забезпечувати робочі місця та робити свій внесок в економіку. Усі заходи по обрізці, підв’язуванню, збору ягід та інші операції виконуються у відповідні відрізки часу. Для гарної якості вина цінний кожен день, особливо у весняний період, коли формується та закладається майбутній врожай» – розповідає генеральний директор виноробні KOBLEVO Віталій Рябошапко.
Чи є шанс в Українського вина закордоном?
Ми віримо в українське вино – впевнено кажуть винороби KOBLEVO. Наразі усі канали експортних продажів направлено на Європу, Америку. За даними розвитку експортного напряму, – поціновувачі українських вин за кордоном обирають класичні сухі сортові та смачні і ароматні напівсолодкі вина. Найбільш популярними є смаки "Cabernet", «Chardonnay", "Muscat" та локальний сорт "Bastardo". Ці вина мають насичений яскравий аромат та м’який смак, пити їх легко та приємно, власне як і решта вин лінійки KOBLEVO. Спостерігаючи за попитом на ринках Африки, США, Азії та деяких країн Європи, є споживчий інтерес до сухих білих та напівсолодких рожевих вин. Очевидно, що надання споживачами переваги легким та фруктовим смакам на противагу сухим та стриманим - це не тільки український, але й світовий тренд. Тож виноробня працює у напрямі створення вин для всього світу.
Впродовж 2023 року продукцію виноробні було представлено на фестивалях та заходах закордоном. Cabernet, Chardonnay, Merlot, Traminer, Pinot Gris – ці вина KOBLEVO представляло у Китаї на міжнародній виставці ANUGA FOOD CHINA 2022 на національному стенді Посольства України. Такий захід допомагає організувати присутність продукції у Східно-Азіатському регіоні.
«Цього року з 15 по 17 травня вина KOBLEVO дегустували на престижній виставці для працівників винної індустрії у Лондоні - London Wine Fair. Важливим спостереженням було те, що навіть висококваліфіковані споживачі вин та професіонали сектору у Європі мало знають про Україну як виробника вина та її значний виноградний потенціал з різноманітними сортами винограду. Активна популяризація бренду "Вина України" сприятиме підвищенню визнання українських виноробів і призведе до вигоди для всіх учасників цієї сфери, тож цінною є будь-яка робота українських дипломатів та профільних організацій, різноманітних спілок та асоціації виноградарів, виноробів і сомельє у цьому напрямі.» – розповідає генеральний директор виноробні KOBLEVO Віталій Рябошапко. Дізнавшись, що українські вина виставлять у експозиції музею у французькому Бордо, технологи виноробні з радістю відправили зразки до комісії на конкурс амбасадорських вин.
Колекція нагород KOBLEVO у 2023 - нові відзнаки
Високий рівень стандартів виноробні KOBLEVO підтверджують нагороди, серед яких: золоті, срібні, бронзові медалі та велика кількість спеціальних відзнак від престижних міжнародних дегустаційних конкурсів. У золотій колекції відзнаки таких престижних конкурсів, як: Grand Collectios, "ALCO+SOFT", World Food Ukraine, Вибір Року, Вибір Споживача, Vinitaly International (Італія), The Wines Of Friuli Venezia Giulia, USA Wine Ratings 2020 та ін.
«Великою радістю 2023 року стала новина, що одне з вин KOBLEVO увійшло до переліку амбасадорських вин України. Позиція Cabernet Koblevo Wineу в серпні стала переможцем 2-го Всеукраїнського відбору амбасадорських вин Ukrainian Wine Ambassador. Cabernet KOBLEVO - класичне червоне вино, виготовлене з сорту винограду Каберне Совіньйон. Володіє соковитим смаком з відмінно збалансованими солодкими зрілими танинами і пікантними пряними нотками» – розповідає генеральний директор виноробні В. Рябошапко.
З великим задоволенням тішимось результатами конкурсу "Odessa Wine and Spirit Awards", що відбувся 24-25 травня 2023. Золоті нагороди фахового дегустаційного конкурсу отримали такі смаки KOBLEVO:
Cabernet 2022 KOBLEVO wine
Odessa Black 2022 KOBLEVO wine
Muscat Gold 2020 KOBLEVO wine
Високі бали від професійного журі - це найкраще визнання від фахівців.
Експерти міжнародного дегустаційного конкурсу VINARIUM International Wine Contest 2023 у Румунії (містечко Дялу Маре) оцінили червоне сухе вино "KOBLEVO Merlot Dry Red Wine" у 85,67 балів та нагородили срібною медаллю "Silver Medal Score" (з понад 1300 зразків з 23 країн світу).
Також у травні якість українських вин KOBLEVO оцінили гості кінофестивалю BERLINALE у Німеччині та на головній подій у світі кіно – Cannes Film Festival 2023 у Франції.
26 серпня наші вина KOBLEVO презентували в с.Горня Радго на Міжнародному ярмарку сільського господарства і продовольства "АГРА 2023" SEJEM AGR. Український стенд, організований Посольством України в Словенії (Embassy of Ukraine in the Republic of Slovenia) представлено на міжнародній виставці SIAL PARIS 2022.
Виноробня KOBLEVO сьогодні:
- понад 1800 гектарів виноградників (спільно усі господарства KOBLEVO)
- сучасний майданчик
Источник